Om mig!

Det svåraste man kan göra är väl att skriva om sig själv men i alla fall: Jag är en finsnickare från Gagnef i Dalarna. Jag har en egen verkstad där jag tillverkar i huvudsak specialdesignade möbler för hem och offentlig miljö. Prototyper av diverse slag är också något jag gjort ganska mycket av. (De bilder du kan se här på sidan är exempel på saker jag gjort) Vanligtvis har jag ett nära samarbete med inredningsarkitekter eller designers för att utforma deras idéer. Under åren har jag gjort en hel del möbler till de Svenska ambassaderna runt om i världen bl.a. Tokyo, Dublin, Jacarta, Aten, Paris och Riga. Jag köpte min verkstad 1980 när jag hade fyllt 30 år men innan dess arbetade jag hos ett par hantverkare i några år för att lära mig hantverket. Under den här tiden lärde jag mig också att renovera och polera antika möbler. Min specialité är blanka ytor som t.ex. franskpolering och cellulosapolering. En annan basprodukt på min repertoar är kilramar för målningar. Det är en träram med kilar i hörnen så att man kan spänna duken. Många av Sveriges kända konstnärer och ett stort antal målerikonservatorer är mina kunder.
Mitt intresse för att konstruera högtalare började på det tidiga sjuttiotalet när jag hade en bekant som arbetade åt ett företag som tillverkade högtalare. Mina första experiment var att bygga hornhögtalare. Jag gjorde t.ex. ett veckat bas-tractrixhorn som hade en volym på flera hundra liter. Det var mycket effektivt men jag kom snart underfund om att man kunde få ett mycket bättre ljud för hemmabruk om man använde basreflex i stället. Så jag gjorde som så många andra, jag kopierade en bra idé och kompletterade den med mina egna idéer. Detta var vad som senare blev PM-högtalaren. I slutet av åttiotalet återupptog jag arbetet med PM-högtalarna och genomförde det till en färdig produkt. Jag deltog i Nobels Skapastipendium 1993 och fick ett diplom och ställde ut på Tekniska Mässan det året. Sedan dess har jag lagt ner lite mer kraft på att få ett kommersiellt genombrott för mina högtalarkonstruktioner. Tidigare var det mest en hobby.
Jag började med Aurus-prjektet i slutet av 1994 och färdigställde det ungefär ett år senare. Målet var att tillverka en "billig" högtalare som kunde vara en kommersiell produkt men projektet utmynnade i en högtalare som helt enkelt var tvungen att bli så bra som möjligt. Detta betydde att jag var tvungen att använda de bästa komponenter i den här högtalarens filter också. En del människor säger att det är mycket lättare att konstruera en två-vägshögtalare än en tre-vägshögtalare men det håller jag inte med om. Valet av delningsfrekvens är mycket känsligare och att få ljudet riktigt homogent är mycket svårt.
Mina framtida projekt är en subwoofer som ska avpassas för Aurus och som ska kunna användas i stället för stativen, och högtalare till datorn. När dessa projekt blir slutförda beror till stor del på hur mycket ledig tid jag kommer att ha i framtiden. Jag hoppas att du som läser det här tycker att det var så intressant att du kanske har en kommentar eller en fråga att skicka till mig.
Per Målare
Tillbaka till Aurussidan.